Asociatia MaiMultVerde prezinta in pragul sarbatorilor aplicatia GreenTips, prima aplicatie din Romania dedicata unui stil de viata responsabil.
GreenTips este un ghid compus din 365 de sfaturi grupate pe categorii (energie electrica, energie termica, apa, cumparaturi, deseuri etc.), cu scopul de a promova un stil de viata sustenabil si de crea o comunitate de persoane preocupate de acest lucru.
Aplicatia a fost dezvoltata in cadrul proiectului Teimplici.ro si este disponibila gratuit pe site-ul www.greentips.ro. Odata ce si-au instalat aplicatia, utilizatorii GreenTips pot accesa lista de Sfaturi sau se pot abona la Sfatul zilei pentru a primi in urmatoarele 365 de zile cate o recomandare ce ii va ajuta sa isi adapteze stilul de viata la capacitatea singurei planete pe care o avem la dispozitie si a intra in cursa pentru salvarea acesteia. Conform studiilor, in prezent consumam de trei ori mai mult decat Pamantul poate duce.
Jocul serios de-a protectia mediului incepe de la 270 de puncte, pe care fiecare utilizator le primeste in cont. Pentru fiecare sfat pe care utilizatorul il adopta sau l-a adoptat deja, este cu doua puncte mai aproape de tinta de 1.000 de puncte.
Pentru inceput, GreenTips propune sapte sfaturi de sezon de care toti ar trebui sa tinem cont.
- Cand faci cumparaturile pentru sarbatori, ai grija sa faci tot timpul o analiza cantitate versus pret si sa cumperi ceea ce ai nevoie, in functie de obiceiurile de consum. Pentru a fi sigur ca iei doar cat ai nevoie, incearca sa pregatesti o lista de cumparaturi si sa achizitionezi produse vrac precum faina, fulgi de ovaz, paste sau cereale. Aceasta strategie de cumparare nu te ajuta doar sa faci economii, ci combate si problema ambalajelor.
- Cumpara oua in cofraj de carton. Cofrajele de carton pentru oua sunt in mod normal fabricate din hartie reciclata, care se degradeaza relativ repede si sunt la randul lor reciclabile. Spuma de polistiren sau cutiile din plastic se degradeaza mai greu, iar fabricarea acestora produce efecte secundare nocive.
- De Craciun, cumpara becuri eficiente energetic. Inlocuieste becurile incandescente cu LED-uri. Acestea nu se incalzesc si deci sunt mai sigure sa le folosesti in brad, iar daca unul dintre ele se arde, nu va fi afectata intreaga instalatie.
- Realizeaza-ti propriile felicitari sau foloseste o felicitare electronica. In plus, iti poti pune creativitatea in valoare realizand o felicitare din hartie sau materiale reciclabile.
- Ofera un cadou zero deseuri. Biletele la concert, teatru, evenimente sportive, voucherele pentru restaurante, plantarea unui copac, lectii care ajuta la descoperirea de noi hobby-uri sau le imbunatatesc pe cele existente, sunt doar cateva exemple de cadouri care nu vor ajunge direct la groapa de gunoi, impreuna cu o gramada de ambalaje din hartie.
- Ingheata vinul neconsumat in loc sa il arunci. Scurge paharele cu vin nebaut in containere pentru cuburi de gheata si depoziteaza-le in congelator pentru data viitoare cand vei avea nevoie de vin pentru a gati. Niciun microb nu va supravietui procesului de congelare si de fierbere si nu va trebui sa deschizi o sticla proaspata pentru a gati.
- Recicleaza bradul de Craciun. Imediat ce a trecut Craciunul, brazii sunt aruncati pe trotuare pentru a fi ridicati cu deseurile menajere. Cauta puncte speciale care colecteaza copacii nedoriti, pentru compostare. (A.D.).